Varsinais-Suomen vaakuna Pyhärannan vaakuna Santtion kylä Wikipedia linkki Facebook Santtioseura Maaseudun kehittämisyhdistys Ravakka ry
Maininki

Kuvagalleria

Yrttimaa

Maininki talon tontille perustettiin kylän emäntien hoitama yrttimaa. Sen muodon on suunnitellut lokalahtelainen Maarit Virta. Perustamisessa apuna oli kesätyöntekijänä puutarhurin lopputyötä suorittanut Helena Ahtola.

Yrttejä tarhaan istutettiin lähes 60 erilaista. Yksi näistä oli ruusunjuuri.

Emännät vastaavat yrttimaan sadosta.

 

Kuvat: Esa Urhonen

Häät - syntymäpäivät - valmistujaiset

Maininki - Puu-Santtion toimintakeskus

Puurakentamisen mallikylän tunnuskuva Maininki on myös puurakentamisen näytöskohde. Rakentamisen ideana oli tehdä koko komeus kivikruntista eli kivijalasta kurkihirteen asti luonnonmateriaalein vanhaa käsityöperinnettä hyödyntäen.

Maininki edustaa vanhaa talonpoikaisrakentamista. Talo näyttää kuitenkin uudemmalta ikkunoiden perinteestä poikkeavan sijoittelun takia. Ikkunoiden sijoittelun ja koko rakennuksen suunnittelun on tehnyt arkkitehti Leena Arvela-Hellén, jonka suunnitelmien mukaan talossa on keittiö, pieni liiketila, kerhotilat, sauna, parvi ja kokoontumistila.

Talo rakennettiin nostattamaan kylähenkeä. Rakentamisessa keskeistä oli puun ja käsityötaidon vaaliminen. Urakka suoritettiin näytös- ja opetustarkoituksessa yhteistyönä eri oppilaitosten ja työvoimaviranomaisten kanssa. Rakentamisen ohessa valmistuikin kaikkiaan yhdeksän rakentamiseen liittyvää lopputyötä eri alojen opiskelijoilta. Enimmillään rakennustalkoissa oli 50-60 henkeä. 

Projekti alkoi 1993 kyläseuran perustamisella ja tonttikaupoilla. Rakennushanke venyi pitkäksi sillä Santtioseura ei halunnut taakakseen suurta velkaa. Rahastonhoitaja Mikko Kallio saikin hyvin pidettyä huolen siitä, että seura malttoi pysyä aisoissa rahankäytön suhteen. Rakentamisen rahoituksesta kolmas osa oli ulkopuolista rahaa, loput kerättiin erilaisin tempauksin.

Puu-Santtion toimintakeskuksen vihkiäisiä vietettiin lokakuisena lauantaina 2002. Juhlapuhujana oli kansanedustaja Ilkka Kanerva. Ohjelmaan kuului musiikkia, näytelmä, historiikki ja talon virallisen nimen julistus. Rakennuksen nimeksi tuli osuvasti Maininki. Tavallisestihan mainingilla tarkoitetaan tuulettomalla merellä liikkuva, luonteeltaan lempeää aaltoa, joka saattaa vaikuttaa kauan kulkeutumalla tuhansien kilometrien päähän synnyinalueeltaan.

Lähde: Mirja Laukkanen/Tenho Hella, Santtion kylän historiaa, 2004

Tilaisuudet

Mainingissa on pidetty mm. häitä, syntymäpäiväjuhlia, kuoroharjoituksia, kokouksia ja näyttelyitä.

Tarjolla ovat keittiö, kerhotilat, sauna, parvi ja kokoontumistila.

Lisäksi:

Ilmi-talolla on mahdollisuus yöpymiseen.

Porkarpaatilla tehdään tarvittaessa tilauspurjehduksia - esim. hääpurjehdukset.