Varsinais-Suomen vaakuna Pyhärannan vaakuna Santtion kylä Wikipedia linkki Facebook Santtioseura Maaseudun kehittämisyhdistys Ravakka ry
Vaihtuvat kuvat Porkarpaatista

Kylän lippulaiva on replika pyhämaalaisesta Rauman meripartiolippukunnan Myrskypoikien Eufrosynestä, jolla partiolaiset purjehtivat 1946-52.

Kuvagalleria

Kuvat Esa Urhonen

Porkarpaatti Santtio kastettiin heinäkuussa 2011

Hanke käynnistyi 1997. Toimikuntaan kuuluivat Heikki Kivinen, Matti Nurmi, Esa Urhonen, Jouni Jylhä ja Eho Vaahtoranta. Puulaivojen asiantuntija Heikki Jose Kivinen ja purjehtijaveteraani Aake Fagerström ehdottivat Eufrosyneä aluksen esikuvaksi. Kivinen myös suunnitteli replikan.

Kyseessä oli koulutusprojekti, jossa mukana olivat Paraisten ympäristö- ja kalatalousinstituutti, Turun ammattiopistosäätiö ja Lounais-Suomen käsi- ja taideteollisuusoppilaitos Mynämäeltä. Paattia ovat olleet rakentamassa mm. kokenut puulaivojen rakentaja Jouni Jylhä sekä Kauko Santala, Johan Simberg ja Harro Koskinen.

Porkarpaatit olivat alunperin porkarien eli kalatukkukauppaan erikoistuneiden kauppaporvarien omistamia, ja heitä varten rakennettuja. Niillä kerättiin kalasaaliit rannikon kalastajilta. Porkarit purjehtivat Länsirannikon vesillä aina Turkuun asti myymään keräämänsä kalasaaliit.

Lue lisää...

Lähteet: Antti Rouhio, "Porkarpaatilla pasutuksen aika", Länsi-Suomi, 7.3.2004

Matti Nurmi ja Esa Urhonen, "Porkarpaatti lippulaivana", Santtioseura ry., 2014

Tilauspujehduksia

Kolmimastoinen Santtio on ns. pyhämaalainen porkarpaatti, jonka kotikunta on Pyhäranta. Vene on rakennettu seudun veneenrakentamisperinteitä vaalien. Veneellä tehdään koulutus- ja tilauspurjehduksia. Veneen keskiosan lastitilaan on asennettu sitlooda (istumalaatikko) matkustajia varten.